Blokowanie enzymów z mieszków sprzyja wzrostowi włosów

26 października 2015, 19:06

Podczas eksperymentów na ludzkich i mysich mieszkach włosowych w stanie spoczynku okazało się, że leki hamujące kinazy Janusowe (kinazy JAK) sprzyjały szybkiemu wzrostowi włosów.



Zdemolowaliśmy oceany

16 września 2015, 17:57

World Wildlife Fund (WWF) informuje, że od roku 1970 liczba ptaków morskich oraz ryb, ssaków i gadów w oceanach zmniejszyła się o połowę. Ekosystemy są na krawędzi załamania


Pszczoły ewoluują i są silniejsze

24 sierpnia 2015, 07:41

W najnowszym numerze Nature Communications międzynarodowy zespół naukowców informuje, że populacja dzikich pszczół w okolicach Ithaca w stanie Nowy Jork jest silna jak nigdy wcześniej. Dzieje się tak pomimo tego, że Varroa destructor atakuje tamtejsze kolonie od połowy lat 90


Lekarstwo z drukarki

5 sierpnia 2015, 08:49

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała zgodę na sprzedaż pierwszego leku na receptę, który powstaje w drukarce 3D. Lekiem tym jest rozpuszczalna tabletka przeciwdrgawkowa.


Niespodziewane odkrycie: kwas tłuszczowy poprawia działanie mitochondriów

29 lipca 2015, 06:13

Kwas stearynowy zwiększa wydajność mitochondriów.


Polimerowe micele zwiększają biodostępność polifenoli

17 lipca 2015, 10:35

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu przetestowali układ zwiększający biodostępność resweratrolu i kwercetyny. Wykorzystali kopolimery, dzięki którym polifenole stały się rozpuszczalne w wodzie. Teraz można je wstrzykiwać do krwiobiegu, osiągając poziomy znacznie wyższe niż za pomocą diety czy doustnej suplementacji.


Duże spożycie piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny

23 czerwca 2015, 13:12

Spożywanie dużych ilości piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny, czyli metabolity wytwarzane przez grzyby.


Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci

19 czerwca 2015, 10:31

Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.


NASA udostępnia potężną bazę danych nt. klimatu

9 czerwca 2015, 17:06

NASA opublikowała szczegółowe prognozy dotyczące zmian temperatury i opadów do roku 2100. Dane pokazują globalne zmiany na szczeblu regionalnym. Powstały one dzięki wykorzystaniu 21 różnych modeli klimatycznych przy założeniu różnych scenariuszy dotyczących emisji dwutlenku węgla


Jak starzenie jelit wpływa na działanie układu odpornościowego

22 maja 2015, 11:36

Choć wiadomo, że funkcjonowanie układu odpornościowego pogarsza się z wiekiem, a większość komórek układu odpornościowego znajduje się w błonach śluzowych jelit, dotąd nie prowadzano badań nad rolą odgrywaną w tym procesie przez starzenie przewodu pokarmowego.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy